Wikia


Max & Reuben (2009–2012) was een alternative rock band bestaande uit Reuben (zang, keyboard, gitaar) en Max (drums, percussie). De band debuteerde in december 2009 met Tears of the River en heeft sindsdien een groot succes gekend. De band heeft in totaal vijf studioalbums uitgebracht, waarvan de laatste Social Autumn is, die in oktober 2011 verscheen. Max & Reuben stopte op 5 juli 2012, een dag nadat drummer Max de band verlaten had. Max en Reuben gingen hierna samen verder onder de naam Truly Long, een band die tot op heden bestaat.

LedenEdit

Band

  • Reuben – leadzang, piano/keyboard (2009–2012); gitaar (2010–2012)
  • Max – drums, percussie (2009–2012); leadzang (2009–2010)

Sessie

  • Larissa – keyboard (2009)
  • Pepijn – gitaar (2011)

LevensloopEdit

Het was voor Max alweer zijn vierde band, voor Reuben z'n eerste.

In de kerstvakantie van 2009 startte Max een band met een vriend, Reuben, nadat hij gemerkt had dat Reuben verdomd goed piano en drums kon spelen. In oktober 2009 hadden ze elkaar leren kennen. Reuben kon ook heel goed liedteksten schrijven. Max was verbaasd. Hij was zwaar onder de indruk.

December 2009 – Februari 2010: Tears of the RiverEdit

Hoofdartikel: Tears of the River

Op 26 december 2009 verscheen het eerste studioalbum van de band: Tears of the River. Dit album is voor een groot deel geschreven en gecomponeerd door Reuben. Aan vijf van de zes nummers heeft hij meegecomponeerd: twee nummers zijn door Reuben zelf gecomponeerd en slechts een door Max. Het album werd opgenomen tussen 19 en 20 december 2009.

Tijdens de opnames door wilde Max het album eigenlijk een EP noemen. Maar tijdens het mixen, dat hij thuis deed, besloot hij het album toch maar om te dopen tot een studioalbum. Normaal zou de tijd van het album in het echt voor een kleine EP moeten zorgen.

Maart – April 2010: Perfect World en hiaatEdit

Hoofdartikel: Perfect World

Vanaf januari 2010 werd er gewerkt aan een tweede album: Perfect World. Het album verscheen op 6 maart 2010. De opnames werden op 11 februari afgerond, er waren in totaal 16 tracks. De opnames werden gemaakt tussen 5 januari en 11 februari. Op 11 februari besloten Max en Reuben het album te laten verschijnen op 6 maart 2010.

Tijdens de opnames van het album hebben Max en Reuben elkaar niet gezien. Ze hebben het album gemaakt door emails met bestanden met muziek naar elkaar te sturen. Het was eigenlijk meer Reuben die muziek opstuurde, en Max maakte dan de nummers af door er af en toe nog wat bij te zingen. Sommige nummers heeft hij gelaten zoals Reuben ze opgestuurd had. Wel heeft Max een aantal van zijn eigen nummers naar Reuben opgestuurd om ze aan hem te laten horen en hem een mening over die nummers te kunnen laten geven.

Op 28 maart 2010 maakte Max bekend dat de band na de verschijning van Tales From the Forest, het derde album, zou gaan stoppen met het maken van albums. Op 10 april maakte Max bekend dat Max & Reuben een hiaat zou houden, net zo lang tot het weer mogelijk zou zijn dat ze weer persoonlijk een album konden maken.

Max maakte op 9 april bekend dat Tales From the Forest misschien wel helemaal niet gemaakt zou worden. Ze hadden toen ook geen contact meer met elkaar. Max zei dat als hij van de zomer nog niks had gedaan, dat hij dan zou stoppen met de band. Op 10 april maakte Max bekend dat de band op hiaat was gegaan voor bepaalde tijd.

Met de bedoeling om pas weer tegen het einde van 2010 of het begin van 2011 weer door te gaan met de band, kwamen de bandleden er achter dat ze hun contact konden houden door internet. Dit was in mei 2010. Er werd meteen weer doorgewerkt aan Tales From the Forest. Vanaf april 2010 waren ze al bezig met demo's.

Maart – Juli 2010: hervatting, EP en Tales From the ForestEdit

Hoofdartikel: Tales From the Forest

Max zei op 8 mei 2010 terug in de band te zijn. Een dag later zegt hij dat hij heeft overlegd met Reuben, en dat ze hoogstwaarschijnlijk nog in mei een kleine EP van vier nummers zouden gaan uitbrengen. Op 18 mei werd bekend dat het nog langer zou gaan duren voor de EP zou verschijnen. Max had tegen die tijd al twee nummers voor de EP opgenomen.

Op 18 mei werd bekend dat het Tales From the Forest in juni, van 18 tot 20 juni 2010, opgenomen zou worden. Het werd toen ook bekend dat het het laatste studioalbum van de band zou zijn dat ze samen persoonlijk hadden opgenomen in een studio. Een half jaar later zou blijken dat dit onzin was.

De EP, waarvan het op 20 juni bekend werd dat hij Last Time heette, zou nog even op zich laten wachten. Reuben was toen bezig met het maken van nummers voor Last Time. Max was toen al klaar met zijn nummers voor de EP, het was alleen nog maar wachten op Reuben die met nieuwe nummers aan zou komen.

Op 20 juni werd bekendgemaakt dat Tales From the Forest anders is dan Tears of the River. Max zingt op dit album in slechts twee nummers, verder zingt Reuben alle nummers. Max doet de drums en op een nummer de gitaar, en Reuben doet piano en de leadzang. Het album is inderdaad zoals Max verwacht had: ruiger en aggressiever dan andere albums. Het album verscheen op 10 juli 2010. Het werd heel goed ontvangen.

Juni 2010 – Januari 2011: Lost MindEdit

Hoofdartikel: Lost Mind

Op 8 juli legde Reuben de laatste hand aan de Last Time EP, die op 1 augustus 2010 verscheen. Op 12 juli verscheen de livevideo Max & Reuben Live!, die in juni 2010 was opgenomen in de Dordt Studios, gelijk nadat de band de opnamen van hun derde studioalbum had afgerond.

Op 20 juni stelde Reuben voor in de studio – ze hadden toen net een half uur eerder de opnamen van hun derde studioalbum afgerond –om al snel daarna te beginnen met een vierde studioalbum. Maar Max was doodmoe na het hele weekend werken aan het nieuwe album en wilde er nog niks van weten. Het enige wat hij zei was dat hij wilde dat ze het album zouden maken als een internetband, zoals ze eerder ook met "Infinite Ending" gedaan hadden. De opnamen van het vierde studioalbum begonnen op 19 augustus en twee dagen later maakte de band bekend dat ze het album de naam Lost Mind gegeven hadden en dat het album op 7 januari 2011 zou verschijnen. De opnamen werden drie maanden later, op 15 november, afgerond.

Op 19 december verscheen het compilatiealbum One Year Max & Reuben, dat het 1-jarige bestaan van de band vierde. Op dit album stonden twee nieuwe nummers die de band in oktober had opgenomen, tijdens de opnamesessies van Lost Mind. Het was sinds 13 december bekend dat er een tweede compilatiealbum zou uitkomen en dat het de naam Son of the Apocalypse droeg. De band was al sinds september 2010 aan de gang geweest met dit album. Op 26 september had Max op zijn blog geschreven dat het album een nummer zou bevatten met Larissa, een oud-lid van The Mitchmunks, waar hij ook in had gezeten.

Op 4 december 2010 verscheen de single "Golden Winter Nights" van One Year en op 23 december van Lost Mind "This Is How". Diezelfde dag werd er een losse single uitgebracht: "My Uncle's Song". Dit nummer was een dag eerder opgenomen en was gemaakt ter nagedachtenis van Max' overleden oom Leonard. Op 22 december 2010 gaf de band een optreden in de Landlow Studios, waar ze hun oude nummer "When I see the Wall" en een nieuw nummer "Night 'n Day" speelden. "This Is How" verscheen de volgende dag.

December 2010 – Januari 2012: Social AutumnEdit

Hoofdartikel: Social Autumn

Op 20 december 2010 was de band de studio weer ingegaan voor nieuwe nummers. Deze nummers waren bedoeld voor hun vijfde studioalbum Down to Earth, maar op 3 januari 2011 bedacht de band zich. Het album klonk veel te afgeraffeld en de productie was gewoonweg slecht. Daarom schrapten ze het hele album en besloten het later helemaal opnieuw op te nemen, en het een andere naam te geven. Slechts drie nummers van de sessies van eind 2010 kwamen uit, op de Inspiration EPop 25 februari 2011.

Studio 30-04-2011

Max & Reuben in de studio voor Social Autumn

In de periode februari-maart 2011 was het een beetje onduidelijk wat er nou mee verder moest. Half februari begon Max & Reuben uiteindelijk toch maar met het opnemen van hun volgende studioalbum. Ze hadden gepland een aantal covers te maken en gewoon wat te experimenteren. Toch gingen eind maart de opnames weer verder van het album en besloten verder gewoon niks te doen. Op 3 april 2011 werd het tweede compilatiealbum Son of the Apocalypse uitgebracht, een album bestaande uit nooit eerder uitgebracht materiaal. De single "The Recovery" daarvan verscheen op 23 maart 2011. Deze single werd erg goed ontvangen. Het nummer was al opgenomen in 2009 en was toentertijd gedrumd door Reuben, en Larissa van The Mitchmunks speelde keyboard op het nummer. Reuben wilde het nummer aanvankelijk niet als single, maar stemde even later toch in.

Op 27 maart werd de naam van het album bekendgemaakt, Social Autumn. Voor dit album ging de band op zoek naar sessiemuzikanten. De band kwam uit op ex-Piepgeluidjesband lid Twan en een schoolvriend van Max, Pepijn. Pepijn werd na korte tijd bij de productie aanwezig te zijn, weggestuurd op 14 april 2011. Hij kwam echter weer terug op 27 mei. Hij had echter op 2 juni alweer zijn werk erop zitten en vertrok toen weer. Twan is uiteindelijk niet op het album gekomen.

Op 29 april 2011 werd een nieuw nummer gespeeld: "Bombed Into Submission". Dit was een zogenaamde preview, het nummer was akoestisch terwijl de studioversie met de elektrische gitaar is gedaan. Het nummer, dat gerust een liveversie genoemd kan worden, verscheen op 6 mei op de site van de band. Aanvankelijk werd bekend dat de studioversie ook dé single van het nieuwe album zou worden, maar hier is later vanaf gekeken. Op 12 juli werd bekend dat de permanente single "What You Do" heette. Deze kwam uit op 3 september.

Social Autumn verscheen op 13 oktober 2011. Het album werd redelijk goed ontvangen, maar minder goed dan zijn voorganger. Reden hiervoor was dat de nummers een beetje rommelig klonken, en dat het album een beetje onsamenhangend was, ondanks dat alle nummers lang waren (afgezien van drie songs) en er net zo lang aan de nummers was gewerkt tot de band er tevreden mee was. De bandleden hadden aangegeven – vóór de release van het album – dat ze verwachtten dat Social Autumn zeer goed zou aanslaan, zelfs beter dan Lost Mind. Het tegendeel bewees.

Januari – Juli 2012: Safety en eindeEdit

Op 4 juli 2012 verscheen de derde en laatste EP van Max & Reuben, Safety. De single hiervan, "Sunshine", verscheen op 18 juni. Safety is het laatste album van Max & Reuben. Drummer Max verliet de band op 4 juli 2012, de band zelf stopte er een dag later mee.

In juni 2012 werd op Facebook bekend dat Max & Reuben in het najaar van 2012 zou stoppen. De band is in januari 2012 begonnen met de voorbereidingen van een opvolger voor Social Autumn. Max en Reuben hebben een nieuwe band Truly Long opgericht, en met die band zullen ze de voorbereidingen voor het album voortzetten. Wat dus eigenlijk het zesde studioalbum van Max & Reuben had moeten worden, zal het debuutalbum worden van Truly Long.

StijlEdit

De muziek van de band kent verschillende stijlen. Soms is de muziek wat duisterder, soms nogal zomers. De nummers "Infinite Ending" en "Tonight is All Over" hebben bijvoorbeeld een hele verschillende stijl (de eerste werd opgenomen in januari en de tweede in juni). Het album Tales From the Forest (2010) klinkt erg zomers en Social Autumn (2011) klinkt veel somberder. Vroeger nam de band nummers op als een internetband, tegenwoordig nemen ze meer persoonlijk nummers op. Ze gebruiken internet nog wel om demo's te maken.

DiscografieEdit

StudioalbumsEdit

EP'sEdit

CompilatiealbumsEdit

Live albumsEdit

SinglesEdit

TriviaEdit

  • Het was altijd Reuben die de namen voor albums verzint. Max kan - naar eigen zeggen - slecht professioneel uitziende namen verzinnen. Wel heeft Max de bandnaam Max & Reuben bedacht.
  • Op 18 juni 2010 noemde Max Reuben "een zeer talentvolle muzikant waar het een eer is om mee te werken".

Externe linksEdit

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.