Wikia


Piepband 2016

De bezetting van de band sinds november 2016.
L-R: Ruben (zang); Zero (gitaar); Pieter (piepgeluidjes); Max (drums)

De Piepgeluidjesband (Feb 2007–Mrt 2009; Jun 2009–Mrt 2011; Jul 2011–heden) is een Nederlandse band, bestaande uit Ruben (zang), Zero (lead & ritmegitaar), Pieter (piepgeluidjes) en Max (drums). De band werd opgericht in 2007 door Pieter, en de allereerste single kwam uit in december 2008: "Piepgeluidjes-song". Opmerkelijk is dat de bezettingen van de band regelmatig veranderen, maar sinds voorjaar 2012 houden ze wat beter stand. De huidige bezetting van de band bestaat sinds november 2016. Raviv, die in 2016 meewerkte met de band als sessiemuzikant, beschreef de band dat jaar als een collectief: "De band mag dan wel uit drie primaire leden bestaan, maar eigenlijk is het een collectief omdat er veel meer mensen van buitenaf aan de muziek van de band meewerken."

De Piepgeluidjesband maakt geregeld uitstapjes naar verschillende soorten muziekgenres. Elk album varieert qua genres; zo hebben ze uitstapjes gemaakt naar pure piepgeluidjesmuziek, spoken word, (alternatieve) rock, hiphop, akoestisch en elektronisch. De band maakte in haar nummers nooit gebruik van basgeluid, tot de release van hun Gratis Bier EP in oktober 2015.

Tussen 2009 en 2014, en opnieuw van 2018 tot 2020 had de band de gewoonte om elk jaar op 25 februari een nieuw studioalbum uit te brengen. De band bracht haar debuutalbum Piepgeluidjesparade! uit in februari 2009, en haar negende en laatste studioalbum Piepgeluidjesfinale verscheen in februari 2020. In 2015 en 2016 richtte de band zich op het uitbrengen van EP's; in oktober 2015 verscheen de Gratis Bier EP, en in juli en december 2016 verschenen Gratis Koffie EP en Gratis Energy EP.

BezettingEdit

Huidige leden

 • Pieter – piepgeluidjes (2007–2008; 2009–2011; 2016–heden)
 • Max – drums, percussie (2008–2011; 2012–heden); DJ (2012–heden)
 • Ruben – zang (2014–heden)
 • Zero – lead & ritmegitaar (2016–heden)

Sessie

 • Jeffrey – gitaar (2019–heden); cajón (2016)
 • Raviv – gitaar (2016; 2019–heden); basgitaar, synthesizer (2016)

Voormalige leden

 • Maarten – piepgeluidjes (2007)
 • DGS – piepgeluidjes (2008–2009)
 • Dailen – geluidseffecten (2009–2010)
 • Felix – piepgeluidjes (2009–2010; 2012–2016)
 • Twan – keyboard, piepgeluidjes, percussie, gitaar (2010–2012)
 • Auke – zang, ritmegitaar, effecten (2010–2011); synthesizer (sessie 2018)
 • Kevin – zang, gitaar, keyboard, drums (2011–2012)
 • Robert – zang, gitaar (2012–2014)
 • Frank – lead & ritmegitaar (2013–2014)
 • Leonard – gitaar (2014)

LevensloopEdit

2007–2009: Formatie, debuutalbumEdit

In februari 2007 werd de Piepgeluidjesband opgericht door Pieter. Echter, de band maakte in deze tijd geen muziek, tot Max hem in december 2008 overnam van Pieter.

De band werd pas actief met muziek in december. Toen Pieter die maand besloot te stoppen met piepgeluidjes maken, stopte hij de Piepgeluidjesbende, en dat wilde hij ook met de Piepgeluidjesband doen. Max had toevallig gehoord dat Pieter de Piepgeluidjesband opgericht had. Max vroeg aan Pieter of hij de band mocht hebben. Pieter vond dat prima. De Piepgeluidjesband stond vanaf nu dus onder toezicht van Max, die er nu alleen in zat aangezien Pieter er niet meer bij zat. Op 12 december nam Max het allereerste nummer van de Piepgeluidjesband op: "Piepgeluidjes-song". Een paar dagen later, op 15 december, besloot Max DGS te vragen om mee te doen met de band. Die vond dat prima, en nog die dag namen ze een nummer op: "Dreuns". Rond 18 december overlegden ze hoe ze hun debuutalbum zouden noemen. Het was Max die met de naam Piepgeluidjesparade! kwam. DGS vond dat een geniale naam, en samen besloten ze het album zo te noemen. De opnames van het album waren al begonnen, maar er was nog geen releasedatum bekend. Max besloot het album komende 25 februari uit te brengen. Op 1 januari 2009 kwam Dailen in de band en twee dagen later kwam Felix erbij. De opnames van het album gingen door tot 24 januari (de mixing was compleet op 7 februari, en de artwork op 10 februari), en op 25 februari werd Piepgeluidjesparade! uitgebracht. Het album deed het ongelooflijk goed.

Echter, het zat de band niet lekker dat iedereen, behalve DGS, zo dicht bij elkaar woonde; meer opnamen maken in de toekomst zou moeilijk worden met hem. De band stelde half februari aan DGS voor om hem op 1 maart uit de band te zetten. DGS was het er wel mee eens en verliet de band die dag ook daadwerkelijk. Er kwam geen vervanger voor hem; hij deed immers precies hetzelfde als Felix (piepgeluidjes). Zijn taak was dus eigenlijk overbodig. In maart maakte de band bekend eind 2009 of begin 2010 een tweede studioalbum uit te willen brengen.

Op 18 maart 2009 keek Max naar de naam van de band, en ineens viel het hem op dat de naam zo kinderachtig klonk. Eerst dacht hij eraan om de naam van de band te veranderen, maar besloot daarna de Piepgeluidjesband te stoppen en een geheel nieuwe band op te richten. Dit werd The Blueguys. Deze band bracht twee studioalbums uit voor de Piepgeluidjesband in juni 2009 terugkeerde met een single genaamd "Het spel", in samenwerking met The Blueguys. The Blueguys stopten ermee in september 2009 en de Piepgeluidjesband ging weer volop door. The Blueguys pakten echter de draad weer op in september 2010 en brachten in december 2010 een album uit genaamd Groen. Ze zijn nog steeds actief.

In augustus 2009 besloot de Piepgeluidjesband het weer serieus aan te pakken en weer in de studio te werken. Tot ongeveer begin december 2009 zat de band in de studio voor allerlei B-albums, waar er tussen september en december elke maand een van verscheen. Aanvankelijk werden ze gezien als uiterst succesvol maar toen een jaar later alleen nog maar werd gekeken naar de 'echte' piepgeluidjesalbums van de band, werden de B-albums als schroot gezien en niet meer als studioalbums. De reden dat de band ook stopte met het maken van B-albums, was dat de nieuwe albums per stuk steeds minder goed werden; toen in december 2009 The Last of This Year verscheen, schenkte er niemand meer aandacht aan, zelfs de band zelf vond het te slecht om er nog eens naar te luisteren.

De band was op 31 oktober gestart met het opnemen van het tweede studioalbum (dat ze eerder dat jaar beloofd hadden te maken), maar ondanks dit ging het toch niet al te goed met de band, grotendeels te wijten aan het ondersucces die de B-albums de band bijbrachten en dat de leden geen inspiratie meer hadden en ze niet goed genoeg waren in het maken van piepgeluidjes, wat zou resulteren in een slechter tweede studioalbum. Om het allemaal enigzins te verbeteren, vroeg de band op 25 december Pieter telefonisch terug bij de band. Pieter accepteerde het aanbod gelijk, op voorwaarde dat het wat meer serieuzer aangepakt zou worden en dat ze alleen nog 'echte' piepgeluidjesalbums zouden maken. De band was al sowieso niet meer van plan om ooit nog een B-album te maken (toch zou dit nog één keer gebeuren, in 2010). Nadat de band Pieter had teruggevraagd ging het gelijk al veel beter met ze. Het ging ineens zo goed met de band dat ze op 31 december de helft van het tweede studioalbum al af hadden. Ze hadden niet alleen maar al een groot deel van het album opgenomen, de band vond de nummers ook goed. Op 18 december, precies een jaar nadat de band de naam van het debuutalbum had bekendgemaakt, maakte de band de naam van het tweede studioalbum bekend: Piepgeluidjesrommel.

2010–2011: Piepgeluidjesrommel, EP'sEdit

Bandlid Felix werd half januari benoemd tot leadgitarist. Ook maakte de band toen de plannen bekend voor het volgende B-album: The Scale of Flesh. De band zwoer dat ze hier een heel goed album van zouden gaan maken. Toen de Piepgeluidjesband de naam van dat album bekendmaakte, hadden ze al 20 nummers af voor Piepgeluidjesrommel; in februari 2010 werden de opnamen van het album afgerond, uiteindelijk waren er 25 nummers gemaakt die allemaal het album haalden. Piepgeluidjesrommel verscheen op 25 februari 2010, precies een jaar na het debuut. Het album werd erg goed binnengehaald. Max vertelde achteraf dat hij verwacht had dat het album veel minder goed zou aanslaan dan Piepgeluidjesparade!, aangezien er wat meer ritme op voorkwam, er een gitaar te horen was en de meeste nummers net iets teveel op elkaar leken (naar zijn mening was dit op het debuut niet zo). Op 14 februari, een dag na het afronden van de opnamen van het tweede studioalbum, werden de plannen bekendgemaakt voor een piepgeluidjes-EP. Deze EP, Beep Sounds EP, werd uitgebracht op 25 mei 2010.

Na de release van Piepgeluidjesrommel begon de sfeer in de band wat meer gespannen te worden; Max begon te voelen dat Felix en Dailen het allebei kriebelig hadden in de band, maar hij wist niet wat hij hier mee moest doen. Op 23 april maakte Max daarom bekend dat er binnenkort mogelijk een flinke ledenwisseling zou kunnen volgen. Na lang nadenken en kijken of er geen andere uitwegen waren, riep hij op 25 april Felix en Dailen bij zich en vroeg aan ze of ze de band soms wilden verlaten. Felix verliet de band nog die avond, zonder spijtgevoelens. Dailen wilde ook die avond de band verlaten, maar was verhinderd aangezien hij nog iets moest opnemen voor The Scale of Flesh. Dit werk voltooide hij onder druk op 11 mei in de studio en die dag verliet hij de band. Op 27 april werd er een vervanger gevonden voor Felix: Twan, een oude vriend van Max die in september 2009 voor het eerst was gevraagd mee te spelen met de band. De eerste keer weigerde hij er iets mee te doen, maar toen hij in april weer werd gevraagd mee te doen accepteerde hij het aanbod en werd de gitarist van de band. De band bestond nu uit Pieter (piepgeluidjes), Twan (gitaar) en Max (drums, zang).

Toen Pieter, Twan en Max op 14 mei een dag bij elkaar waren, hadden ze het nog eens over de momentele bezetting en Pieter en Twan zeiden dat hun goede maat Auke, die er toen ook bij was, ook bij de band moest komen. Maar Max vond het eerst geen goed idee om Auke bij de band te doen aangezien er geen taak meer voor Auke over was om nog bij de band te kunnen doen (de band had al een drummer, gitarist, zanger en piepgeluidjesmaker, hij had dus geen flauw idee wat Auke bij de band zou kunnen doen). Toen Auke op 5 juni bij Max in de studio kwam, besloot Max Auke toch bij de band toe te laten, als gewone gitarist (Twan speelde én leadgitaar én ritmegitaar). Het was Aukes eerste dag bij de band en gelijk al die dag begonnen ze met het opnemen van het derde studioalbum van de Piepgeluidjesband, waarvan al sinds 7 april bekend was dat het album simpelweg Piepgeluidjesband zou gaan heten.

Half juli werd de laatste hand gelegd aan de opnamen van The Scale of Flesh. Hierna was het album klaar voor release, die gepland stond voor 13 oktober. Ondertussen gingen de opnamen van Piepgeluidjesband wel erg snel en woonden Twan en Auke op 31 juli een optreden bij van Max' eenmalige band Max & Chavo, waar hij die avond drums speelde. De opnamen gingen sneller dan normaal en half oktober had de band al tien nummers af voor het nieuwe album, ook al hadden ze zichzelf nogal moeten inbinden om niet nog veel meer te maken; ze barstten op dat moment van de inspiratie. Ze besloten toendertijd wel even een pauze van anderhalve maand te houden van het opnemen. The Scale of Flesh werd rond die tijd uitgebracht en deed het opmerkelijk goed voor een B-album; zelfs Max' bandmaatje Reuben, die normaliter erg kritisch is, vond het album goed. Ondanks de goede ontvangst en de lovende recensies werd The Scale of Flesh het laatste B-album dat de Piepgeluidjesband ooit maakte.

De band ging half november weer door met het opnemen van het derde studioalbum, nadat ze in oktober een pauze hadden genomen. Er werd echter in november niet veel opgenomen voor het album, aangezien ze door de maand pauze hun inspiratie een beetje waren kwijtgeraakt. Op 5 december werd er voor het eerst een nummer van het derde studioalbum live gespeeld ("Zonneschijn", een nummer dat was geïnspireerd door Max toenmalige favoriete nummer van Lostprophets: "Sunshine"). Het nieuwe nummer werd erg geliefd en gelijk had de band de smaak van opnemen weer te pakken; ze maakten in een mum van tijd weer zo'n acht nummers. Op 23 december werd de eerste single van Piepgeluidjesband uitgebracht: "Beeps of Boilers". Dit nummer werd met open armen ontvangen aangezien duidelijk was dat de band weer een beetje op het goede spoor terecht gekomen was qua sound; het tweede studioalbum had over het algemeen nooit gefaald, maar de Piepgeluidjesband voelde dat wel zo aan en met deze reacties kregen ze steeds meer het zelfvertrouwen terug om het derde album naar hun gevoel beter te maken.

2011–2012: Titelloos album, vertrek Pieter, Piepgeluidjesgekte!, vertrek Twan en KevinEdit

De band sloot het goede jaar 2010 af met een oudjaarsoptreden en gelijk de volgende dag doken ze weer de studio in om nog aan het album te werken; ze hadden op 1 januari 2011 nog vijf songs te doen voor het album. Echter, Max werd begin januari ineens depressief en kondigde zijn vertrek uit de Piepgeluidjesband aan. Hij kon echter op dat moment nog niet uit de band stappen aangezien hij nog met de band het album eerst af moest maken. Bovendien stond er nog een vierde studioalbum gepland. Max kondigde zijn vertrek dus aan voor april 2011; de opnamen van Piepgeluidjesband zouden worden afgerond in februari en de opnamen van het vierde studioalbum zouden worden gedaan in maart en april, zodat het de 25 februari het jaar daarop uitgebracht kon worden. Echter, Max was zo depressief dat hij de kracht er niet meer voor had om na het afmaken van het derde studioalbum nog snel even een vierde te maken. Hij besloot het werk aan de andere leden over te dragen. Op 8 januari vroeg Max aan Twan of die zijn werk over wilde nemen als drummer. Twan accepteerde, en liet zijn functie als gitarist vallen en switchte over naar de drums. Op 7 februari werden de opnamen van Piepgeluidjesband afgerond, de band bestond op dat moment uit Pieter (piepgeluidjes), Twan (drums) en Auke (gitaar). Piepgeluidjesband verscheen op 25 februari en werd erg goed binnengehaald, beter dan het tweede studioalbum het jaar ervoor deed. Met de cijfers ging het erg goed, maar de overgebleven leden van de band begonnen er langzaam maar zeker steeds minder in te zien.

Op 6 maart ging Max naar Pieter toe en begon met hem te praten over de toekomst van de Piepgeluidjesband. Pieter zei dat hij er geen toekomst meer in zag, en er liever mee wilde stoppen. Max vroeg vervolgens aan Twan en Auke wat ze ervan dachten, en zij hadden ook liever dat de band ermee zou kappen. Die middag maakte Max bekend dat Pieter de band gestopt had en dat de anderen dat hadden geaccepteerd. De Piepgeluidjesband was niet meer.

Op 9 mei werd bekend dat er in 2012 toch nog een vierde studioalbum uit zou worden gebracht, hetzij dat deze zou bestaan uit allerlei nooit uitgebracht restmateriaal. Ook werd de naam van het album bekendgemaakt: Piepgeluidjesgekte!. Aangezien er maar twaalf nummers over waren om uit te brengen, was er een probleem. De traditie is dat een studioalbum van de Piepgeluidjesband altijd 25 nummers heeft, maar nu had de band geen keus; er moesten en zouden 12 nummers op het album komen te staan. Toch zat Max dit niet lekker. Hij stapte daarom naar Twan toe met de vraag of hij misschien met hem een rëunie voor de Piepgeluidjesband zou willen organiseren, waar ze wat extra nummers voor Piepgeluidjesgekte! op konden nemen. Twan vond het idee prima. Begin juni vonden de opnamesessies plaats, met Twan op drums en Max op zang en gitaar.

Nadat die opnamesessies afgerond waren zei Twan dat hij er zeer positief op terugkeek. Max had dat gevoel ook wel, maar hij zag er verder niet zoveel in. Toch hoopte hij dat de Piepgeluidjesband ooit weer samen zou komen, want het zat hem niet lekker dat de band waarmee hij was opgegroeid er niet meer was. In juli ging Max met Auke naar een weekend naar het Duitse Fürstenau (de band zou hier in februari 2012 een optreden geven) en nadat ze op 10 juli in de auto zaten terug naar Nederland, sprak Max zijn wensen uit aan Auke om weer verder te gaan met de Piepgeluidjesband. Auke vond dat ook wel een goed idee, en samen besloten ze nieuw leven in de band te blazen. Vanaf dat moment was de Piepgeluidjesband dus weer actief. Ze vroegen aan Twan of die weer piepgeluidjes zou willen maken, en hij accepteerde het aanbod. De band bestond nu uit Auke (zang, gitaar), Twan (piepgeluidjes) en Max (drums).

Nog in juli ging de band de studio in om aan nieuwe nummers te werken, ook al maakte de bezetting van Auke, Twan en Max slechts één nummer: "Allah Ey". Vanaf augustus begon de band op te schieten aan Piepgeluidjesgekte!. Twan en Max gingen die maand naar Duitsland om daar opnamesessies te houden, maar enkele opnamen mislukten en Max zat weer in een dip. Hij en Twan merkten trouwens dat het niet veel zin had om Auke in de band te hebben, aangezien ze hem veel minder zagen dan zij elkaar zagen. Ze wisten dat dit gevolgen kon hebben voor het album dat al in februari uitgebracht moest worden. Daarom zetten ze op 12 augustus Auke uit de band en vroegen ze aan Kevin, die op dat moment de drummer bij Frozen Sun was, of die drummer wilde worden bij de Piepgeluidjesband. Kevin accepteerde het aanbod en nam die taak aan, zodat hij nu drummer was in twee verschillende bands. Max switchte over van drums naar zang en gitaar. Nu de band bestond uit Max, Twan en Kevin was de kans groot dat de band succes zou krijgen. De nieuwe lineup bracht op 26 augustus een losse single uit genaamd "Leveloze Piepgeluidjes". In oktober ging de band nog een keer naar Duitsland om daar de laatste opnamen te maken voor Piepgeluidjesgekte!. Op 30 oktober werden de opnamen afgerond en keerde de band terug naar Nederland.

De eerste single van het album, "De Schooier", werd uitgebracht op 12 december, maar deed het matig. Op eerste Kerstdag werd een tweede single uitgebracht, "Mein Keyboard", maar ook dit nummer deed het niet echt goed. Kevin verliet Frozen Sun op 11 januari 2012 en diezelfde dag ruilden hij en Max van functies bij de Piepgeluidjesband (Kevin speelde nu zang en gitaar, Max drums en Twan nog steeds piepgeluidjes en keyboard). "Allah Ey" werd uitgebracht op 16 januari als derde single van het album, maar het was de eerste van de drie singles die succesvol werd. Op 25 februari werd Piepgeluidjesgekte! uitgebracht en die avond speelde de band een optreden in Fürstenau om de release van het nieuwe album te vieren: ze speelden zeven nummers van het album, en twee jams er tussendoor. Zelfs ex-lid Auke deed mee aan het optreden, hij deed leadzang bij "Allah Ey". De volgende dag kreeg de Piepgeluidjesband een boete van 740 euro, wegens vernielingen die ze in de buurt van het concertgebouw gepleegd hadden. Die dag gingen alle leden somber naar huis. Het was de laatste keer geweest dat Max en Kevin Twan zouden zien.

Op 20 april 2012 werd Twan door Max en Kevin uit de band gezet, na een ruzie over geld, meiden en andere zaken. Vijf dagen later kwam oud-lid Felix terug bij de band, als piepgeluidjesmaker (hij was al eerder lid geweest van de Piepgeluidjesband, tussen begin 2009 en voorjaar 2010). Kevin kreeg naast zang en gitaar ook nog keyboard als functie bij de band. Nauwelijks een maand later, op 18 mei 2012, bracht de Piepgeluidjesband met de nieuwe lineup een losse single uit: "Grand Theft Auto". Dit nummer werd erg goed ontvangen. Het verhoogde de motivatie van de band opnieuw om aan een nieuw album te beginnen, aangezien ze in maart al begonnen waren met het opnemen van de eerste song daarvan.

Eind mei ging de Piepgeluidjesband verder met het vijfde studioalbum, en rond dezelfde tijd maakten ze de naam ervan bekend: Piepgeluidjeskanonnade!. Begin juni startten officieel de opnames van het album. Op 3 juni 2012 bracht de band het livealbum Live in F. uit, waar geluidsopnames op staan van het optreden dat de band gaf op 25 februari. Op 6 september 2012 bracht de band een losse single uit, "West Pier". Vanaf het moment dat "West Pier" werd opgenomen, begonnen Kevin en Max snel uit elkaar te groeien. In oktober kregen ze ruzie; ze probeerden het nog bij te leggen, maar tevergeefs. Kevin zorgde ervoor dat de vriendschap tussen hem en Max steeds meer kapot ging, en toen Max (in een laatste poging vrede te sluiten met Kevin) op 16 oktober naar Kevin opbelde met de vraag of hij samen met hem misschien wat dubstepmuziek wilde maken voor het nieuwe album, besloot hij uit de band te stappen.

2013–2014: Robert, Piepgeluidjeskanonnade! en PiepgeluidjesbendeEdit

Robert max in studio

Robert en Max in de studio in maart 2013

Ook al had de band nu geen zanger/gitarist/toetsenist meer, de overgebleven leden gingen in de studio gewoon door met nieuwe muziek maken. Soms speelden ze in de studio met sessiemuzikanten. De leadsingle van het album verscheen op 29 oktober 2012 en heette "Kom Dan". Een maand na Kevins vertrek uit de Piepgeluidjesband kwam Robert in de band, als zanger/gitarist. Er kwam echter geen nieuwe toetsenist. Studiosessies met Robert begonnen in december 2012, maar de eerste opnamesessie met hem hield de band vanaf januari 2013. "Wiet", de eerste single met Robert, verscheen nog die maand. Piepgeluidjeskanonnade! verscheen op 25 februari 2013. "You'll Always Be My Friend" werd de laatste single van het album en kwam uit op 7 april 2013.

Robert zei begin 2013 dat het een vruchtbaar jaar zou gaan worden, en dat de band alweer in maart van dat jaar de studio in zou gaan. Op 6 juni 2013 bracht de band een compilatiealbum uit met nooit uitgebrachte songs die resteren van eerdere albumsessies: Neem Wat Je Wilt. Op 18 juni 2013 bracht de band een nieuwe losse single uit, "Dislike". Aan het eind van het jaar verwelkomde de band hun nieuwe gitarist Frank, die de functie van Robert als gitarist overnam. Robert zit nog wel bij de band als zanger. Op 28 december 2013 bracht de band de leadsingle uit van hun volgende album: "I'm A Dude". Op 25 februari 2014 verscheen het nieuwe album Piepgeluidjesbende. Ze gaven aan dat dit definitief hun laatste studioalbum zou zijn.

Ondanks dat doken ze begin maart 2014 weer de studio in, later werden er plannen aangekondigd voor een nieuwe EP die in september moest uitkomen. Onderlinge problemen zorgden er echter voor dat er nauwelijks voortgang zat in het schrijven en opnemen van nieuw materiaal. Gitarist Frank werd op 8 juli uit de band gezet en maakte plaats voor Leonard. Veel vooruitgang kwam er niet. In december waren er slechts vier nummers af voor de EP, en de band besloot maatregelen te nemen. De band nam afscheid van Robert en Leonard en nam een nieuwe zanger aan, Ruben.

2015–2016: Ruben, serie EP's en terugkeer PieterEdit

Rub & Rav studio opname

Ruben met sessiemuzikant Raviv in diens studio

In plaats van de EP bracht de band op 25 december 2014 een nieuwe losse single uit: "Kutdorp". De EP werd verschoven naar de zomer van 2015, en er werden toch weer stille hints gemaakt naar een zevende album. Deze is uiteindelijk officieel aangekondigd in maart, terwijl de EP definitief werd geschrapt. Uiteindelijk verscheen op 26 oktober 2015 de Gratis Bier EP, ondanks de belofte van een half jaar eerder dat er een heel nieuw studioalbum zou komen. Van de Gratis Bier EP verschenen twee singles: "Gratis Bier" op 23 september 2015, en "Kees' Kutfietsje" op 16 oktober 2015. Dit album introduceerde het nieuwe geluid van de Piepgeluidjesband, dat volwassener, minimalistischer en strakker klonk. De band had zich voor dit album ook losjes laten inspireren door punkrock.

In januari 2016 maakte de band officieel bekend dat ze een vervolg-EP gingen maken voor de Gratis Bier EP. De opnames waren al begonnen in december 2015. Vanaf maart 2016 liet Max geregeld weten hoe het opnemen verliep. Eind die maand begon de band voor de EP te werken met producer en sessiemuzikant Raviv, die uiteindelijk een flinke stempel op het album heeft gedrukt. Vanaf dit moment verliepen de werkzaamheden voor het album ook sneller dan voorheen. Ruben ging begin april de studio in, rond deze tijd verscheen ook onverwachts de losse single "Ga Zingen!". Half mei werd het album afgerond en werd de naam Gratis Koffie EP bekendgemaakt. In juni verschenen de singles "Pure Aids" en "Spin", waarna de Gratis Koffie EP zelf op 10 juli volgde.

In augustus 2016 verliet piepgeluidenmaker Felix de band, waarna Ruben en Max tijdelijk overbleven als enige leden. Max besloot voor onbepaalde tijd piepgeluiden op zich te nemen tot er een vervanger zou komen. De band was toen al begonnen aan hun volgende EP. In oktober 2016 begon de band voor het eerst sinds 2010 weer op te nemen met oprichter Pieter, en kwam Zero bij de band als vaste gitarist. In november werd bekendgemaakt dat Pieter, na bijna zes jaar, weer officieel terug was bij de band. Diezelfde maand rondden ze de opnamen van hun nieuwe EP af, waarvan ondertussen bekend was dat deze Gratis Energy EP heette. De leadsingle "Taxi Belle" verscheen op 28 november en de EP zelf op 18 december. Van het album bracht de band drie officiële singles en drie promotiesingles uit, tussen september 2016 en februari 2017.

2017–2019: Piepgeluidjeszooitje! en Piepgeluidjesfanfare!Edit

Op 25 februari 2017 bracht de band hun eerste drie studioalbums (Piepgeluidjesparade! uit 2009, Piepgeluidjesrommel uit 2010 en Piepgeluidjesband uit 2011) uit op YouTube. Een paar dagen later, op 1 maart, volgden ook de EP's Beep Sounds EP en Our Perfect Beeps, beide uit 2010.

Dezelfde dag, drie jaar na de release van hun laatste studioalbum, maakte de band bekend dat er officieel een zevende album in de maak was. Er werden echter nog geen details vrijgegeven over een naam of releasedatum. De opnamen voor het album waren al in het geheim begonnen op 23 januari 2017 – hoewel de band in die periode al wel had aangegeven dat ze waren begonnen met opnamen voor een onbekend project. Begin februari 2017 zei Max dat er ook enkele nummers waren opgenomen in de oude stijl van de Piepgeluidjesband. Eind die maand begon Zero in de studio opnamen voor het album te maken, in maart volgde Pieter en in april uiteindelijk Ruben. Tussen februari en april twitterde Max regelmatig foto's vanuit de studio, met de hashtag "PB7". Medio april waren er enkele opnamen in het Duitse Fürstenau, waar de band in 2011 ook opnamen maakte voor Piepgeluidjesgekte!.

In augustus 2017 bracht de band een nieuwe opzichzelfstaande single uit, genaamd "Doomsday Clock". Dit is een instrumentaal nummer waarop alleen Zero en Max te horen zijn, waarvan de laatste de piepgeluiden op het nummer voor zijn rekening neemt. "Doomsday Clock" was oorspronkelijk opgenomen voor het nieuwe album, maar was al geschrapt van het album vóór dat het daadwerkelijk klaar was. De opnamen van het album werden afgerond in september 2017 en het mixproces werd voltooid in oktober. Op 15 november 2017 werd "Kutgierspaak" uitgebracht als de leadsingle van het album en op 27 december 2017 verscheen "Falende Metal Song" als tweede single, begin 2018 gevolgd door "Het Dorp" (een bewerking van de versie van Ali Osram, wiens eigen versie een cover van Wim Sonneveld is) en "Punky Seven Nation Army". Het album Piepgeluidjeszooitje! zelf werd uitgebracht op 25 februari 2018. Twee maanden later, op 21 april 2018 (Record Store Day) bracht de band zonder enige aankondiging het compilatiealbum Gratis Piepgeluidjes uit, een integraal verzamelalbum van alle nummers die op de Gratis Bier EP / Gratis Koffie EP / Gratis Energy EP verschenen.

Begin april 2018 is de band begonnen met de opnamesessies van hun achtste studioalbum. Op 9 april liet Max weten dat de band aan zeven nieuwe nummers werkte, en een week later vertelde hij dat de band nog zoekende was naar de juiste identiteit voor het album. Een maand later gaf Max aan dat de band al iets verder was met het idee welke kant ze op willen met het album.

Op 2 augustus 2018 zei Max: "We zijn nog steeds niet heel erg ver met het album, maar ik ga alles op alles zetten om hem nog beter en geslaagder te maken dan Piepgeluidjeszooitje!. Op dit tempo is het album begin volgend jaar pas af – maar heb geduld, het album zal vriend en vijand verrassen." Op 13 augustus twitterde Max twee foto's van hem en Zero die in de studio aan het werk zijn.

De naam van het nieuwe album, Piepgeluidjesfanfare!, werd bekendgemaakt in november 2018. Toentertijd waren de opnamen nog in volle gang. Na enige vertraging kwam leadsingle "Creep" uit op 18 december 2018, en op 20 februari 2019 volgde de tweede single "The Beast". Piepgeluidjesfanfare! werd uitgebracht op 25 februari 2019.

2019–heden: laatste album PiepgeluidjesfinaleEdit

Over een eventueel album ná Piepgeluidjesfanfare! zei Max op 8 maart 2019 het volgende: "Ik wil er nog niet teveel over zeggen, maar er wordt natuurlijk al wel over nagedacht. Waarschijnlijk gaan we met de volgende back to basics, terug naar waar het ooit allemaal begon. En het wordt zo goed als zeker de laatste." Even later voegde hij daar aan toe: "Maar ik weet niet. Piepgeluidjesfanfare! overtreffen gaat 'm niet worden, dus dat gaan we ook niet doen. Het is dus nog een beetje een open vraag wat er gaat komen." Begin juli 2019 bevestigde Max dat het schrijfproces van het volgende album was begonnen.

De opnames van het album begonnen begin augustus 2019. In september 2019 maakte Max bekend dat er negen nummers klaar lagen, en dat er op dat moment in totaal twaalf waren geschreven. Op 25 december 2019 werd de dubbele leadsingle "The Story Behind It All" / "Jongemannenblues" uitgebracht, op 19 februari 2020 gevolgd door de derde single "De Waarheid achter de Leugen". Het album zelf, Piepgeluidjesfinale, verscheen op 25 februari 2020. Wanneer de band zelf de handdoek precies in de ring zal gooien is nog geen uitspraak over gedaan.

In 2020 zal de band nog een laatste EP uitbrengen genaamd Kuttings, bestaande uit outtakes van Piepgeluidjesfinale. De albumcover van deze EP werd onthuld op 5 april 2020.

Discografie (selectie)Edit

StudioalbumsEdit

EP'sEdit

LivealbumsEdit

CompilatiealbumsEdit

SinglesEdit

 • "Piepgeluidjes-song" - 12-12-2008
 • "You Will Be Done To Me" - 13-02-2009
 • "Down" - 01-03-2009
 • "When I Think" - 07-03-2009
 • "De Zieke Dag" - 20-03-2009
 • "Leer" - 15-06-2009
 • "Scheetjes" - 15-12-2009
 • "Fietsen" - 03-01-2010
 • "Herrie" - 19-02-2010
 • "Piepgeluidjesboel" - 30-03-2010
 • "Pijp" - 15-04-2010
 • "Kabaal" - 11-05-2010
 • "Zaag" - 15-06-2010
 • "Piepgeluidjes-concert" - 26-07-2010
 • "Explosies van Scheetjes" - 03-08-2010
 • "Beeps of Boilers" - 23-12-2010
 • "The Guitar" - 03-03-2011
 • "Jingle Bells" - 05-04-2011
 • "Zonneschijn" - 23-05-2011
 • "Piepgeluidjeslied" - 28-05-2011
 • "De Onder-Overgang" - 05-06-2011
 • "Kut Proefwerkweek" - 24-06-2011
 • "Leveloze Piepgeluidjes" - 26-08-2011
 • "De Schooier" - 12-12-2011
 • "Mein Keyboard" - 25-12-2011
 • "Allah Ey" - 16-01-2012
 • "Krebs" - 27-01-2012
 • "Song for Kele (You're Gay)" - 30-01-2012
 • "JSR" - 10-02-2012
 • "Blond" - 23-02-2012
 • "Wir Sind In F." - 25-02-2012
 • "Pferdenmund" - 01-03-2012
 • "Lelijk als de Nacht" - 27-04-2012
 • "Grand Theft Auto" - 18-05-2012
 • "West Pier" - 06-09-2012
 • "Kom Dan" - 29-10-2012
 • "Vakken Vullen" - 23-11-2012
 • "Het mooie meisje" - 08-12-2012
 • "1983" - 19-12-2012
 • "Neuken" - 30-12-2012
 • "He Josti (doe mij een Tosti)" - 07-01-2013
 • "Wiet" - 25-01-2013
 • "Down The Road" - 20-02-2013
 • "Little Bit Dunno" - 03-03-2013
 • "You'll Always Be My Friend" - 07-04-2013
 • "Overgangslied" - 03-06-2013
 • "Dislike" - 18-06-2013
 • "I'm A Dude" - 28-12-2013
 • "This Is A New Life" - 31-01-2014
 • "Purr" - 07-02-2014
 • "Ravage" - 21-03-2014
 • "You Can Make Me Do Anything" - 17-04-2014
 • "Don't Blame People Because They Don't Give A Shit" - 29-05-2014
 • "Kutdorp" - 25-12-2014
 • "Gratis Bier" - 23-09-2015
 • "Kees' Kutfietsje" - 16-10-2015
 • "Ga Zingen!" - 06-04-2016
 • "Pure Aids" - 03-06-2016
 • "Spin" - 27-06-2016
 • "Kop Dicht!" - 18-07-2016
 • "Pliesie / Slachtafval!!" - 29-07-2016
 • "Taxi Belle" - 28-11-2016
 • "Snap Het Niet" - 13-01-2017
 • "Elektrische Pizza" - 05-02-2017
 • "Doomsday Clock" - 23-08-2017
 • "Kutgierspaak" - 15-11-2017
 • "Falende Metal Song" - 27-12-2017
 • "Het Dorp" - 14-01-2018
 • "Punky Seven Nation Army" - 18-02-2018
 • "Creep" - 18-12-2018
 • "The Beast" - 20-02-2019
 • "Doe Mij Maar Een Paultje" - 18-03-2019
 • "New Dawn Fades / Ian Curtis" - 18-05-2019
 • "The Story Behind It All" - 25-12-2019
 • "Jongemannenblues" - 25-12-2019
 • "De Waarheid achter de Leugen" - 19-02-2020

Zie ookEdit

LinksEdit

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.